Hogyan válasszunk színeket a lakásba?

Egy lakásfelújítás az ember életében hihetetlen nagy feladat, nem csak azért, mert kosszal és rendetlenséggel jár, vagy mert meg kell tervezni az átalakítások formáját, össze kell hangolni a kivitelezők munkáját, hanem bizony azért is, mert rengeteg olyan tudást kell összegyűjtenünk már a falfestés árajánlatok megkéréséhez is, nem beszélve azok összehasonlításához és a végső választáshoz, amivel igazság szerint, mint hozzá nem értők egyáltalán nem rendelkezünk. Manapság ugyanis már egy-egy feladatra rengeteg lehetőség áll rendelkezésére a megrendelőnek, azonban ezek közül az ajánlatok közül a döntést egy személyben kell meghoznia, ami egyrészt hihetetlen nagy felelősség, hiszen a végső minőség tekintetében nagyon fontos, hogy hozzáértő, tapasztalt és igényes munkát végző szakembert találjunk, az anyaghasználat tekintetében maximálisan törekedni kell a tökéletes minőségre ahhoz, hogy hosszú időn keresztül élvezni tudjuk a felújítás eredményét, és persze az árak tekintetében is nagyon fontos hogy jól válasszunk, hiszen a tökéletes minőséget nyújtó szolgáltatók esetében is igen eltérő mértéket mutatnak a festés árak manapság.

Szobafestés ötletek - szín

Az első és egyben legfontosabb feladat és talán a legnehezebb is, hogy meg kell tudnunk határozni a vágyainkat, pontosan meg kell tudnunk mondani, hogy milyen falfelület milyen színű legyen a falfestés során. Persze egyszerűnek tűnik a feladat, de ha már csak válogatni kezdünk rá is ébredünk, hogy egyrészt ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a színek tekintetében is, másrészt lehetőség van több szín használatára is, mely esetében kifejezetten fontos, hogy a kiválasztott színek jól harmonizáljanak egymással és a helyiség funkciójával és berendezésével is, ha pedig kifejezetten hangulatot szeretnénk teremteni a helyiségben, akkor még összetettebbé válik a falfestés színek kiválasztása. Jól mutatja a helyzet komolyságát, hogy egy-egy nagyobb projekt esetében, irodaházak vagy közösségi terek falfestése során kifejezetten használják a színpszichológia tudástárát és tapasztalatait a tervezés során.

Hogyan válasszunk színeket a lakásba?

Azt azért túlzás lenne gondolni, hogy egy lakás felújítás során ilyen fajta tudásra lenne szükség, azonban a szobafestés ötletek igenis segítségünkre lehetnek abban, hogy tökéletes megoldásokat válasszunk ki, hogy a felújítás során, a szobafestés és falfestés után ne bánjuk meg döntésünket, és ne kelljen akár egy év múlva újra festetni a falakat azért, mert nem érezzük jól magunkat a helyiségben, vagy épp a színek nem harmonizálnak és nem hogy szép látványt nem keltenek a falak, hanem egyenesen élvezhetetlenné teszik a tereket.

Élettani hatások a színek tekintetében

A falfestés ötletek nem csak azért fontosak, mert a szépség mindannyiunknak fontos az otthon szempontjából is, hanem bizony azért is, mert egy-egy szín kifejezetten hatást gyakorol ránk is. Befolyásolja a közérzetünket, a hangulatunkat, energikusabbá tesz, vagy éppen nyugtató hatást gyakorol ránk, és ilyen viszonylatban bizony már nagyon fontossá válik, hogy hova választunk élénk, vibráló vagy épp pasztell színeket, mint ahogyan nem kevésbé fontos az sem, hogy hová választunk hidegebb vagy melegebb színeket, vagy éppen ezek kombinációját.

A falfestés esetében tehát, kifejezetten fontos időt és energiát szentelni a tervezés során a különböző terekben és közösségi helyeken, szobákban használt falfestés színek összeállítására, hiszen ennek segítségével tudunk a tereken tágítani vagy épp optikailag zsugorítani, de a falfestés során tudunk a színekkel való játék segítségével vidámságot vagy épp ridegséget, lehangoltságot vagy erőteljes energiát sugározni a lakás különböző pontjaiba. A megfelelő tervezés nélkül éppen ezért kifejezetten hazárdírozás a színek használata, főleg az erőteljesebb, uralkodóbb színekért. Mindezek miatt forduljunk bátran a falfestés ötletek miatt a szakemberekhez vagy komolyabb feladatok esetében akár belső építészhez is, hiszen fantasztikus segítséget tudnak adni a tökéletes eredmény elérése érdekében.