A házi szobafestés legnagyobb hibái – avagy miért bízzuk a profikra a festést

A lakásfelújítás egyik legnagyobb és talán egyben leglátványosabb feladata a festés vagy szobafestés, hiszen ennek a segítségével nem csak új színt, hanem teljesen új hatást és kisugárzást kap a szoba, a helyiség. Arról már nem is beszélve, hogy a festés számtalan esetben ma már nem egy színnel és nem csak egyszerű formában történik, hiszen különböző mintákkal és egyszerű formákkal annyira fel lehet dobni az egyébként akár átlagosnak is mondható színeket és felületeket, hogy egészen új hatást és designt kölcsönöz nem csak a felületnek, hanem az egész helyiségnek és háznak vagy lakásnak ezáltal.

Persze mint minden feladatra manapság a szobafestés megoldására is nehéz jó szakembert találni, és talán pontosan ezért is gondolják egyre többen, hogy házilag oldják meg a feladatot, azonban számtalan esetben ez nem csak többlet idővel és plusz munkákkal jár, hanem bizony az eredmény is elmarad, hiszen megtanulható a festés, azonban nem véletlen végzik szakemberek a munkát, hogy ha valóban minőségi, biztos és profi eredményt akarunk elérni. Az alábbiakban vegyük végig melyek azok a feladatok és paraméterek, melyekre mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hogy ha tökéletes eredményt akarunk elérni a szobafestés házilag történő megoldásban.

A szobafestés ugyanis természetesen házilag is megtanulható, persze érdemes megfelelően tanulmányozni azokat a feladatokat és tényezőket melyekre tökéletesen oda kell figyelnünk, hogy egy szakemberhez hasonló eredményt tudjunk elérni. Ha magunk csináljuk a festés feladatát, kockáztatjuk azt, hogy az eredmény nem lesz makulátlan, nem lesz annyira tökéletes, mint hogy ha egy szakember végezné, hiszen a szobafestés házilag gyakori hibák mentén fut végig, de mit lehet tenni, hogy az ember ezt elkerülje?

Végezzünk megfelelő tervezést a színek és a formák tekintetében. Gyakori hiba ugyanis, hogy az embernek tetszik egy szín, és talán még a dobozon is tökéletesen mutat az az árnyalat és az a színmélység, egy teljes felületet befedve azonban túl intenzív és túl nagy hatást gyakorol az emberre, így már nem, hogy élvezeti értéke nincs, de kicsit zavaróként is hat. A kevesebb tehát néha több, és ez ugyanígy vonatkozik a formák használatára is, persze egy tökéletes tervezéssel minden ilyen hiba kiküszöbölhető, megéri időt szánni rá.

Ezek után természetesen a legjobb, ha lehet mindent kipakolni a szobából, hiszen balesetek mindig előfordulnak és egy-egy szekrény és bútor bánhatja, ha nem pakoljuk ki teljesen a szobát. Ha ezt nem tudjuk megtenni a legjobb, ha teljes mértékben letakarjuk a bennmaradt bútorokat.

A társasház festés – tökéletes kivitelezés, gyors és gyönyörű eredmény?

Az sem utolsó szempont természetesen, hogy milyen anyagokat használ az ember. Egy profi szobafestő tökéletesen tisztában van azzal, hogy milyen felületre milyen anyagot használjon és hogy a tökéletes hatás eléréséhez akár márka kérdésében is milyen döntést hozzon. Ezzel nehéz felvenni a versenyt, de egy tökéletes tájékozódás után nem lehet baj az anyaghasználattal, viszont mindenképpen időt kell rá szánnia az embernek.

Amint a falfelület már teljesen készen van és egy tökéletes sima állagot kaptunk, következhet a mélyalapozás és a festés. Persze nagyon figyelni kell, hogy ne akarjunk túl gyorsan túl nagy eredményeket elérni, hiszen a festékfolyásoknál rosszabb nincs, amit az ember nézni tud a festett falon, és persze az is nagyon fontos, hogy ne fröcsögjön a festék mindenfelé. Ha a burkolatot akarja védeni az ember, akkor a legjobb, hogy ha megfelelően takarjuk a padlót.

Ezek után már csak a takarítás és a bútorok visszahelyezése a feladat, persze nagyon fontos, hogy a száradásra megfelelő időt hagyjunk. Aztán már csak a gyönyörű és tiszta falfelületeket és azok tökéletes hangulatát kell élveznünk, vagyis a gyönyörű eredményét a munkánknak.

Összefoglalva tehát, hogy ha kellő módon tervezünk, megfelelő anyagokkal dolgozunk, melynek tökéletesen utánajártunk, és kellőképp megoldjuk a falfelület javítását, glettelését és csiszoláság, valamint jó festési technikával végezzük a munkát, az eredményre méltón lehetünk büszkék. A kapkodás és a vakmerő, utánajárás nélküli döntések azonban végzetesek lehetnek. Persze mindehhez sok idő is szükségeltetik, vagyis, hogy ha úgy látjuk minderre nem jut elég időnk, feltétlen bízzuk a festés feladatait szakemberekre. Nagy csalódástól kíméljük meg magunkat.

Ezek után nekiláthatunk a falfelület megfelelő javításának, vagyis meg kell keresni a hibákat, és el kell végezni a glettelés feladatait is.  Ezek után természetesen nem maradhat el a csiszolás, hiszen tökéletesen sima felület nélkül nem lehet profi eredményt elérni. A leggyakoribb hiba ennek a lépésnek az elnagyolása, azonban hihetetlen csúnya felületeket tud eredményezni egy festett, de nem megfelelően csiszolt fal. Erre mindenképpen megéri odafigyelni az amatőröknek, az otthoni szobafestés során.