Melegburkolás - laminált padló, laminált parketta lerakása

Nagy szakértelemmel és a legmodernebb technikai megoldásokkal vállaljuk az összes típusú parketta lerakás feladatait, akár Budapest, akár vidék területét illetően. Nagyon sok könnyen lerakható parketta áll már rendelkezésre a piacon, azonban a hosszú távú problémamentes használat és szép esztétika miatt mindenképpen javasolt szakember segítségének igénybevétele a laminált parketta, laminált padló lerakás területét illetően is.

Csakúgy, mint a burkolási feladatok elvégzését tekintve, a megfelelő szaktudás és tapasztalat ugyanis az apró technikai fogások segítségével jóval tartósabb és tökéletesebb eredményt biztosít, mint az amatőr, szakmai tapasztalat nélküli lerakás. A megfelelő illesztések, a parkettázás során a megfelelő végek kialakítása, a szegélylécek elhelyezése mind a felpúposodás nélküli, tartós használatot biztosító parkettázás alapja.

Ne vállaljon kockázatot, keressen fel bennünket és bízza szakértőinkre a laminált parkettázás feladatait, hogy probléma nélkül, tartósan és hosszú időszakon keresztül tudja élvezni a parketta gyönyörű hatását és használatbéli előnyeit egyaránt.

Parkettázás

A parkettázás fogalmába számtalan dolgot beleértünk, ide soroljuk ugyanis a régimódi csaphorgonyos vagy szalagparkettát, de a laminált padló és a svédpadló, a bambusz parketta és a parafa padló is ide sorolható. Ezek mind-mind különböző alapanyagokból épülnek fel, és ennek megfelelően különböző módszerek szükségesek ahhoz, hogy minőségileg kifogástalanul és hosszú távú használatot biztosítva lehessen lehelyezni őket. Természetesen mindamellett hogy eltérő anyagból vannak, eltérő minőséget is biztosítanak, mit választáskor mindenkinek tudnia kell.

A laminált padló

A laminált parketta napjainkban a leggyakrabban keresett melegburkolati fajta, igen gazdaságos, hiszen jó áron hozzá lehet már jutni szép mintázatú darabokhoz is, melyek megtévesztésig hasonlítanak a fára, így szép kinézetet és hatást biztosítanak a helyiségnek, ahová burkolatként kerülnek. A laminált padló azonban nem fából készül, csak részben tartalmaznak fát, hiszen egy finom faőrleményt kevernek össze műgyanta ragasztóval és egy fóliát helyeznek a felületére, ami a mintát biztosítja.

Különféle vastagságokban kapható, és különféle kopóréteget találhatunk rajtuk, így kifejezetten fontos, hogy kiválasztáskor ezeket mindenképp figyelembe kell venni. Természetesen minél ellenállóbb és kopásállóbb egy laminált parketta, annál drágább is általában. Ma már nem csak fa mintázattal, hanem a legkülönbözőbb mintákkal hozzá lehet jutni ilyen laminált parkettához, határ a csillagos ég.

A laminált parketta nem vízálló, általábban klikkes módszerrel illeszthetők egymásba az elemek, és csakúgy, mint a hidegburkolat esetében, itt is nagyon fontos a tökéletes aljat, a megfelelő szigetelés és az alátét, amely biztosítja a kényelmes és hosszútávú használatot a laminált parketta esetében. Ragasztóra és egyéb anyagra nincs szükség a lerakáshoz, azonban kifejezetten figyelni kell arra, hogy hézagmentesen, szépen történjen a lerakás.

Csaphorgonyos parketta

A csaphorgonyos parketta más néven a hagyományos parketta, mely valódi fából készül, a leggyakrabban bükk, tölgy, akác, cseresznye vagy kőris fát használnak hozzá, ennek okán pedig természetesen az ára is magasabb, ez azonban minőséget is képvisel, hiszen közel 22 cm vastagságúak a hagyományos parketta elemei, így hosszú időn keresztül, legalább öt éven át hűen szolgálnak minket, és többször csiszolhatók az elemek, pácolás, lakkozás hatására pedig szinte teljesen újjá születnek. A parkettaelemeket nútok és hornyok segítségével lehet összeilleszteni, s a vakpadlóhoz szegezéssel vagy betonhoz ragasztással lehet rögzíteni.

Svédpadló

A svédpadló igazság szerint a csaphorgonyos parketta egy speciális fajtája, hiszen csupán a mérete nagyobb, ezért kapott más elnevezést. A svédpadló esetében ugyanis nem sok kicsi darabból állítható össze a parkettás felület, hanem 60-112 cm-es szálakból lehet összeállítani a burkolatot.

Szalagparketta

A szalagparketta nevezhető egy modern melegburkolat fajtának a parketták világán belül, hiszen szintén fából készül ez a parkettatípus is, de egyes darabjai nem egyszerűen megvágott és méretre igazított darabok, hiszen több réteget összeragasztva állítják elő a szalagparketta egyes darabjait. A legalsó rész általában fenyőből készül, majd erre helyeznek egy újabb fenyő réteget, de merőlegesen, és erre merőlegesen egy a mintát és színt adó, felszínen látható keményfa réteg kerül. A teljes vastagsága így körülbelül 14 mm. Persze felületkezelésen is végig megy ez a parketta típus, ami általában lakkot jelent, de kapható ma már olajos vagy viaszolt fajtája is a szalagparkettának. Lerakni lényegesen könnyebb mint a csaphorgonyos parketta elemeit, ezt is lehet többször csiszolni, azonban mivel a felső réteg csupán a minta és színadó, figyelni kell a csiszolás mértékére.

Furnérparketta

Ez a parketta típus a szalagparketta elemeihez hasonlít a legjobban, azonban vékonyabb formában, 10.2-12 mm vastagságban lehet kapni általában, s felső rétegét fafurnér adja.

Bambusz parketta

A bambusz parketta a nevéből is eredően bambusz anyagából készül, a felületét kezelik, általában lakkozzák. Létezik belőle többféle változat, horizontális, vertikális és fonott formáját is be lehet szerezni a piacon, ezek közül pedig a fonott bambusz parketta a legerősebb, ezért minden esetben ezt javasolt használni a hosszantartó minőségi élmény érdekében.

Parafa parketta

A parafa parketta őrölt parafa szemcsékből áll össze, ezeket parafa gyanta tartja egyben. Kitűnő a hőszigetelő képessége, penészálló és elég jól ellenáll a víznek is, ezek alapján pedig leginkább a gyerekszoba tökéletes burkolata

Parkettaválasztás előtt

A parketta kínálat igen bőséges, többfajta parketta áll a vásárló rendelkezésére a piacon, és a legtökéletesebb eredmény érdekében ezek között jól kell tudni választani. A kérdés már csak az, hogy hogyan lehet ezt a legtökéletesebben megtenni.

Elsősorban figyelembe kell venni a parketta kopásállóságát, melyet az határoz meg, hogy mennyire forgalmas és sokat használat helyiségbe kerül. Milyen formában lesz használva. Lesz-e cipővel, lábbelivel használva, éri-e sokszor kosz vagy víz, mint az előszobát, esetleg vegyszerekkel vagy kemikáliákkal kell-e szembenéznie a parketta elemeknek. Ilyen szempontból például nyilván más fajta parketta választás javasolt az előszobába és a gyerekszobába, ahol szinte mindig zokni vagy papucs van az ember lábán, hiszen igyekszik minél inkább megőrizni a tisztaságot. Magas kopásállóságú parketta javasolt tehát az előszoba vagy nappali részére, és kisebb kopásállóság elegendő a gyerekszoba padlójára.

Másrészt nagyon fontos figyelembe venni a felületet aszerint is, hogy mennyi víz fogja érni vagy milyen időjárási hatásoknak lesz kitéve a burkolat. Ezek mind-mind nagyon fontos kérdések a megfelelő minta és szín kiválasztása mellett, hiszen mindamellett, hogy passzolnia kell a parkettás felületnek a környezethez, a falak és a bútorok színéhez, megfelelő minőségűnek kell lennie, hogy minél tovább, minél jobb minőségben biztosítsa használatát a helyiségekben.

Lépcső laminálás, lépcső parkettázás – lehetséges?

Természetesen a lépcső elemek is kaphatnak parketta felületet, itt azonban kifejezetten kell figyelni arra, hogy a kiválasztott parketta kopásállósága magas legyen, hiszen a lépcső folyamatos használatban van, és szinte mindig ugyanazon a részen éri a hatás használat közben.

Egy gyönyörű fa borítású lépcső hihetetlen szép látványt mutat és ékes dísze lehet a lakásnak vagy üzletnek, ha megfelelő minőségben és esztétikai szépségben van elkészítve a burkolat. Általában a lépcsőt ragasztással lehet szépen laminálni, ez pedig bonyolultabb feladat, mindenképpen szakember segítségének igénybevétele javasolt a laminált burkolat elkészítése terén.