Homlokzatfestés, színezés

A homlokzatfestés, homlokzat színezés segítségével pedig egyértelműen újjá tudjuk varázsolni kívülről is az épületet, házat, erkélyt, hiszen az állagmegóvás a homlokzat tekintetében is nagyon fontos, nem beszélve arról, hogy teljesen új ingatlant kapunk, hogy ha megfelelően kiválasztott színt és technikát alkalmazunk, ráadásul az ereszfestés, oromzatfestés segítségével maximálisan alakítani tudunk még az ingatlan kinézetén is egy-egy jól meghatározott kivitelezői trükkel, amiben szakembereink tökéletesen profi tudással várják a felkéréseket.

A jó minőségű színezővakolatok akár évtizedekig is meg tudják őrizni színüket és szépségüket, bizonyos idő elteltével azonban felújításra szorulnak, csakúgy mint minden más felület. Az erősen szennyezett levegőjű városok esetében ez a felújítási és festési feladat előbb kialakulhat, hiszen a fűtés során származó égéstermékek és a járművek által kibocsátott savas szennyeződés pusztítja a vakolat mészkristályait, és a vakolat rövidebb idő alatt kezdi meg a porlást mint egy egészségesebb levegőjű város vagy hely esetében.

A homlokzatfestés során is, mint azt szinte minden felújítási vagy javítási munkálat esetében elmondható, nagyon nagy szerepe van a tökéletes minőség eredménye elérésében a kezelendő munkafelület előkészítésének. Kiemelkedő fontossága van ugyanis, hogy a felület mindig legyen megtisztítva, legyen száraz és pormentes, valamint természetesen sima. Ha sérülés található a felületen azt mindig ki kell javítani, ezután lehet kezdeni a kiválasztott alapozó réteg majd később a festék réteg felhordását.

A homlokzatfestés különböző típusai közül választhatunk ma már, melyek ismerete elengedhetetlen a munka megtervezése és kivitelezése tekintetében, ezért mindenképp érdemes már az előkészítő munkálatokat és a szükséges anyagok és egyéb eszközök beszerzése előtt kikérni szakember segítségét.

A homlokzatfestés típusai

 

A nemesvakolatok átfesthetők a saját anyagukkal azonos kötőanyagú festékekkel. A szilikonos vakolat szilikonfestékkel, az ásványi vakolat pedig szilikátfestékkel, műgyantás vakolat műgyanta alapú festékkel javítható, festhető újra.

  • Mészfestés

A mészfestés a legrégebben alkalmazott festés típus, melynek nagyon jó a páradiffúziós ellenállása, így akár pórusvakolatra is felvihető. Élettartama azonban viszonylag rövidnek mondható, hiszen a légköri szennyeződéseknek, az időjárási viszontagságoknak, mechanikai szennyeződéseknek és víznek kevésé jól ellenáll. Ez az ellenálló képesség fokozható azonban hogyha a vakolat hidrofobizáló szerekkel van kezelve, de alkalmazható akár erre a célra szilikonos impregnálás is, mely során a szilikonos impregnáló felhordása segíti a vízzel szembeni ellenállóképesség növelését.

  • Műanyagfestés

Két változata is ismert a műanyagfestés technikájának, lehet ugyanis oldószeres vagy vizes diszperziós változata, melyek szerves vegyületek felhasználásával készülnek. Könnyű alkalmazhatóságuk miatt elterjedt, hiszen nem kell külön speciális szerszám a felhordáshoz, környezetbarát terméknek minősülnek, hiszen vízzel oldhatók, takaróképessége és színtartó képessége nagynak mondható, víztaszító képessége is jónak mondható.

A páradiffúziós ellenállása azonban hátrányként nevezhető meg, hiszen csak olyan helyen használható, ahol a falszerkezet megfelelően szigetelve van a víz és nedvesség ellen. Felhordása tekintetében kifejezetten figyelni kell arra, hogy csak +5 celzius fölötti hőmérséklet esetén hordható fel. Kisebb hőmérséklet esetében az oldószeres formáját kell választani, melynek kifejezett tűzrendészeti előírásai vannak.

  • Szilikátfestés

A szilikátfestékek jól felhasználhatók régi és új, klasszikus és könnyű ásványi vakolatok dekoratív védelmére, természetesen csakis megfelelő alapozás után. Nem alkalmazható szilikátfestés gipszes és akrilos alapokra. Kifejezetten tartós festési forma, hiszen vegyi úton kötődik az alaphoz, időjárásálló, esztétikus festés, melynek páraáteresztő képesége nagyon jónak mondható, viszont különös tekintettel kell lenni arra, hogy nagyon nehezen javítható a kész festés.

Elterjedt homlokzatfestés típusnak számít a műemlékvédelem területén, hiszen olcsó és időjárásálló, de egyre többször kerül alkalmazásba az épületfelújítás során is, hiszen vizes alapú, szervetlen vegyületek alkotta kötőanyagokból épül fel, így ellenállóképessége nagy, szép és tartós fedést biztosít.

  • Szilikonfestés

A szilikonfesték vizes alapú, szilikongyanta kötőanyagú festék, mely jól tapad az alaphoz, fedőképessége magasnak mondható, kifejezetten jól ellenáll az UV sugárzásnak. Jó páraáteresztő és vízálló is egyben. Jó hatékonysággal alkalmazható ásványi és gipszes vakolat festés és felújítás során egyaránt, természetesen megfelelő alapozás és javítás után.

Mivel víztaszító képessége magas és a lehető legkevesebb csapadékot engedi be a falba, jó páradiffúziós ellenállása pedig kifejezetten segíti a szerkezetbe került nedvesség gyors távozását, kifejezetten ajánlott a pórusvakolatokon való alkalmazása is, hiszen a nedvesség nem színezi el a felületet.