Gyerekszoba festés és tapétázás, avagy amire mindenképp célszerű gondolni

Az ember életében a gyermekáldás hihetetlen várakozásokkal teli gyönyörű időszak, nem beszélve arról, amikor a szülők elkezdik kialakítani a kis csöppség szobáját. A gyerekszoba festés, a bútorok kiválasztása, a falmatricák kiválasztása, a színek összehangolása mind-mind gyönyörű feladat és hihetetlen jó érzéssel tölti el az embert, ám annak érdekében, hogy ennek a folyamatnak az eredménye egy minél gyönyörűbb és tartósabb, minőségi szép látvány és hangulat legyen nem árt egy komolyabb tervet készíteni mielőtt az ember belefog a gyerekszoba festés és bútor válogatás feladataiba.

Ma már hihetetlen formában lehet variálni a gyerekszoba esetében is a falfestés és a tapétázás eszköztárát, gyönyörű és igazán érdekes mintákkal ötvözve pedig egy egyszerű, ám mégis érdekes, letisztult világot tudunk nyújtani a gyermek számára. Mindenképpen fontos azonban meghatározni, hogy mik azok a dolgok, melyekre mindenképpen figyelni kell a felújítás során, illetve még azt megelőzően, hiszen egy-egy élénkebb színnel vagy túl vibráló árnyalatokkal akár az egész szoba hatását túlzóvá lehet tenni, ami a kisgyermek számára nem csak hogy nem lesz megfelelő, hanem egyenesen zavaróvá is válhat, ha nem bánunk óvatosan a színekkel és az árnyalatokkal, formavilággal.

Manapság már a gyerekszoba dekoráció tekintetében a határ a csillagos ég, szinte mindent meg lehet találni a piacon, amivel díszíteni lehet a falfestés és tapétázás eredményét, azonban ebből a szempontból is jó szem előtt tartani, hogy a kevesebb néha több, és nem jó egy túlzsúfolt falfelülettel túldíszíteni a gyerekszobát, hiszen az a káosz és zsúfoltság érzetét keltheti számára, az ő idegrendszerük pedig még inkább a letisztultabb, egyszerűbb és átláthatóbb formavilágra reagál jobban.

A gyerekszoba tapétázás szempontjából az egyik legjobb választás pont emiatt egy fűrészporos, festhető tapéta alkalmazása, eltávolítható falmatricákkal vagy egyszerűbb díszített motívumokkal, mint például a felhő, napocska, egy-egy mesefigura vagy egy-egy virág. Persze ahogyan a gyermek cseperedik ezek úgy alakíthatók, bővíthetők vagy akár hagyhatók el, hiszen elég furcsán hat már egy tizenkét éves gyerek szobájában is a felhő és a napocska, ők már sokkal másabb díszítésekre és motívumokra vágynak.

Persze a gyerekszoba festése estén használhatunk sablonokat is, hiszen saját kezűleg kevés ember képes szépen és esztétikusan díszíteni a falat, így ha csak nem hívunk egy kifejezetten erre specializálódott szakembert, aki pontosan és precízen tud falfestés díszítést végezni akár nagyobb figurákkal és motívumokkal is, inkább használjunk sablonokat, mert akkor biztosan szép és esztétikus eredményt fogunk kapni, és nem mellesleg gyorsan és egyszerűen meg tudjuk valósítani a céljainkat.

Persze ez esetben is a legjobb és leginkább célravezető egy olyan alap felület használata, amely aztán szükség esetén egyszerűen átfesthető egy tisztasági festés segítségével.

Összességében elmondható, hogy manapság a legnagyobb divat a letisztult és egyszerű mintákat tartalmazó gyerekszoba festés, ahol leginkább a falszín kiválasztásával és kombinálásával érnek el hatást a szülők. Ebben az esetben kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kiválasztott szín milyen érzésvilágot tükröz és milyen hatást kelt, na és persze hogy milyen módon passzol a gyermek neméhez. Leginkább a kellemes, pasztell színeket érdemes alkalmazni a gyerekszoba festés során, szintén pasztell színekkel dekorálva egy-egy állat vagy mesefigura alakjával, ami nem kirívóan, mégis feldobja a szoba hangulatát, később pedig egy egyszerű tisztasági festés segítségével el is tüntethető ha az lenne az igény.

Persze a fiúk és lányok esetében a színválasztás nem ugyanolyan szempontok alapján történik, hiszen a lányok esetében ma már nem jellemző az erős rózsaszín alkalmazása, azonban az enyhe bézs, vagy enyhe rózsaszín igazán felkapott színek lettek, természetesen a fehérrel kombinálva. Ezen túl jellemző még a lányok esetében is a halvány zöld és a halvány szürke használata, de semmiképp sem a harsány színárnyalatok, mert azok a gyerekek számára nem hogy megnyugvást adnának a pihenéshez és a világ felfedezéséhez, hanem túlzott hatást gyakorolnak rájuk. A fiúk esetében a gyerekszoba festés során leggyakrabban a barna és a bézs, szürke és fehér és hát persze halvány kék árnyalatok szoktak dominálni, mindenféle variációban ötvözve.

Összességében tehát elmondható, hogy a gyerekszoba díszítés során nagyon fontos, hogy megfelelő módon tervezzük meg a gyerekszoba festék színét és árnyalatait, hiszen ezek összhatása fogja megadni a gyermek számára a nyugalom és a játék lehetőségét egyben. Praktikus a festhető fűrészporos tapéta alkalmazása, egyszerűbb mintákkal, festéshez kialakított sablonokkal vagy akár falmatricákkal díszítve. Nagyon fontos, hogy bármennyire is jó ötletnek tűnik, ne alkalmazzunk erős árnyalatokat és túlzottan vibráló színeket a gyerekszobában, mert túlzott hatást gyakorol a gyerekre, és nem hogy előnyére nem válik a minta és a díszítés a szobának, hanem túl vibráló és pihenésre alkalmatlan helyet fog adni sajnos a gyermek számára. Az is nagyon fontos, hogy ahogy cseperedik a kicsi, folyamatosan alakítsuk a szobája díszítését, hiszen teljesen más mintákra és formákra vágyik egy egy éves gyermek mint egy négy éves vagy mint egy kis kamasz.