Falfestési ötletek – avagy melyek a legmenőbb trendek manapság a színek terén

Egy lakásfelújítás hihetetlen nagy feladat elé állítja az egész családot. Nem elég, hogy pontosan meg kell tudni tervezni mindent, hogy milyen legyen, a formák, a funkciók és a színek tekintetében egyaránt, még teljesen fel is borul a család élete, hiszen por és kosz uralkodik a házban, nem tudják megfelelően használni a helyiségeket, nem lehet mindenhova bemenni és vannak olyan felületek a földön, amit egy időre ki kell vonni a használatból, ezek pedig a család felnőtt és kisebb tagjai számára egyaránt megterhelő feladatok. Persze a gyönyörű, új, modern vagy éppen szép antik stílus és hatás mindenkit kárpótol, ehhez azonban számos dolog szükséges. Mindenekelőtt természetesen megfelelő profi kivitelező, aki valósággá tudja varázsolni a család álmait és vágyát, aki a színekkel és formákkal tökéletesen bánik és még sorolhatnám, megfelelő tervezésre és legfőképp a falfestés tekintetében mindenképp, de a bútorok és kiegészítők világában egyaránt, a megfelelő színválasztásra. Az egymással harmonizáló, vagy épp pont, hogy megfelelően elütő színek ugyanis hihetetlen hatást tudnak varázsolni a térbe, akár nagy felületeket, akár kis felületrészeket színesítünk a falfestés által. A falfestés ötletek mindenképpen segítségünkre tudnak lenni abban, hogy ötletelni és tervezni tudjunk, ezért érdemes ezeknek a festési ötleteknek a világában elmélyedni a tervezés időszakában.

A legnagyobb nappali trendek

A falfestés ötletek közül talán az egyik leghasznosabb tér a nappali festése, hiszen a nappali az, ahol az egész család összegyűlik, a leaktívabb közösségi tér, ahol a gyerekek és a család felnőtt tagjai általában a legtöbb időt töltik együtt. Talán pont ezért találjuk a legtöbb falfestési ötletet pont a nappalira, és talán ezért van kifejezetten kialakult trend a nappali színét illetően.

szobafestes-02

Nappali falfestés ötletek és színválasztások

Szürke – a klasszikus és jól kiegészíthető szín

A klasszikus világosszürke szín a nappali falfestési ötleteként kifejezetten jól használható, hiszen amellett, hogy egyszerű és elegáns megjelenést kölcsönöz a lakás egyik leggyakrabban látogatott közösségi terének, kifejezetten jól használható a kiegészítőkkel, hiszen megfelelő hátteret biztosít egy-egy szép képnek vagy akár falmatricának, mindemellett pedig a világosabb és halványabb árnyalatok tágítják és világossá varázsolják a teret, emellett pedig szinte minden színnel megfelelően kombinálható, hogy ha egy kicsit fel szeretnénk dobni a teret. A legújabb trendek szerint a szürke például kifejezetten jól harmonizál a türkiz színnel, és gyönyörű hatást kelt akár a nappaliban is.

A sötétszürke egy kicsit izgalmasabb és nagyobb bátorságot igénylő választás a nappali tekintetében, hiszen keményebb és zordabb külsőt eredményez, azonban kifejezetten jól kombinálható a fa árnyalatokkal, mely igazán elegáns hatást ad így a térnek, hihetetlen szép és fennkölt hangulatot eredményezve, de a bézs szín is jól áll a sötétszürke mellett, és akár falrészeket is festhetünk vele, amely enyhébb hatást kölcsönöz a teremben.

A lila és annak árnyalatai

A lila szín alapvetően már egy vagányabb, energikusabb színnek tekinthető, de az árnyalatokkal való játék kifejezetten elegáns és otthonos hangulatot kelt a nappaliban, főleg hogy ha mondjuk az ember arany vagy ezüst színnel kombinálja, vagy kifejezetten falfestés szineként, vagy akár motívumokban, kiegészítőkben. A csillogó minták és színek a luxus hatását keltik, így mindenképpen egy modernebb és fényűzőbb hatást kelt.

A zöld szín és annak árnyalatai – smaragdzöld és világoszöld

A smaragdzöld szín mindig az extra falfestés ötletek sorban található a listában, hiszen egy erőteljesebb szín, kifejezetten modern és nem olyan régen lett felkapott szín, amit a nappaliban fehérrel vagy akár a zöld más árnyalataival kombinálhatunk. Az arany vagy a réz viszont szintén megfelelő választás lehet a díszítés vagy a kiegészítők szineként, amivel kifejezetten extra hatás érhető el.

A világoszöld természetesen egy jóval könnyedebb árnyalat, mely a természet közelségét, nyugalmat áraszt magából, így igazán jó választás, ha egy kicsit pihentetőbb, nem annyira a csillogást és a pompát idéző hatást szeretnénk elérni hanem egy természetes és nyugalmas hatást kívánunk becsempészni a nappalinkba. Persze ez a szín is jól kombinálható, mondjuk a barna és a szürke vagy a zöld esetleg sötétebb árnyalatai kifejezetten jól állnak neki, de gondolhatunk a fehérre is, mely egy kicsit nagyob eleganciát ad a nappalinknak a zöld szín mellett.

A kék színárnyalatai

A kék szín, mivel hideg árnyalat nem állhat jól a nappalinak – gondolhatnánk – pedig igenis jól alkalmazható a megfelelő árnyalatában, például egy nagyon halvány árnyalatban otthonos és bensőséges hangulatot áraszt, és kifejezetten jól kombinálható a fehérrel vagy akár a fa hatásával a kiegészítők tekintetében. A sötétebb árnyalatokkal azonban valóban vigyázni kell, mert bár találunk falfestési ötletek terén sötét variációkat, de általában leginkább csak egy kisebb falrészre, azzal kombinálva a halványabb árnyalatokat, mivel a sötétkék kifejezetten intenzív és hideg szín.

A barna és annak árnyalatai – szürkésbarna

A barna szít kifejezetten elegáns hangulatot varázsol a nappalinkba, és iszonyatosan jól variálható a fehér vagy a krém szín árnyalataival, amivel még elegánsabb és szebb közösségi teret alkothatunk. A földes szín meleg árnyalatot ad, így egy igazi otthonos és bensőséges tér kerekedik ki a festés után, amit akár falmatrica használatával még izgalmasabbá tehetünk, így pedig nem csak otthonos de modern teret is alkothatunk a nappaliból.