Az egyik legfontosabb választás a felújítás során

Egy lakásfelújítás során az ember elvégez bizonyos feladatokat, melyek láthatatlanok maradnak, de nagyon fontosak annak érdekében, hogy hosszú távon is maximális kénylemmel és biztonsággal tudjuk használni az egyes szobákat, a lakás funkcióit és a közösségi tereket. Ezeken kívül persze vannak azok a feladatok, melyek nem csak az otthonunk kényelmét és tisztaságát szolgálják, hanem bizony hangulatot teremtenek, megadják a helyiségek szépségét és eleganciáját, vagy modern, vagány mivoltát és persze a kedélyállapotunkra is hatással vannak. Ezekkel az eszközökkel nagyon pontos és részletes tervezéssel kell bánni, hiszen a tervünk a visszájára is elsülhet, hiszen lehet hogy gyönyörű színe lesz egy narancssárga gyerekszobának, de a gyerek nem igazán fog tudni benne pihenni és relaxálni, hiszen erőteljesen energetizál, még ha kiegészítésként használunk a gyerekszoba esetében egy kis narancssárga színt, a célt is elérjük, hiszen gyönyörű és modern gyerekszoba születik, a gyereket pedig nem fogja folyamatosan pörgetni a túl sok narancs szín sem. Persze a sor folytatható a végletekig, hiszen a színeknek erős hatásuk van ránk, a hangulatunkra is. A világos színek nem csak tágítják a teret, a sötét színvilág pedig zsugorít, hanem bizony segítségükkel meg tudjuk teremteni az otthonunk vagy irodánk vidámságát, melegségét, vagy ha úgy hozza a szükség akkor a ridegségét és merevségét, zordságát is.

Jól látható tehát, hogy a színek és a szobafestés tekintetében már a tervezés idején komoly ötletelésre és pontos igényekre van szükség ahhoz, hogy a végeredmény ne csak szép és tökéletes, hanem bizony a helyiséghez alkalmazkodó hangulatú és hatású is legyen. Egyes esetekben kifejezetten érdemes a tervezés idején szakemberhez fordulni a színek használata tekintetében, hiszen a szobafestés ötletek segítségével hatékony és profi segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a végeredmény tényleg tökéletes legyen. Ők ugyanis pontosan értenek ahhoz, hogy milyen árnyalat milyen szoba típushoz vagy közösségi térhez illik, illetve tisztában vannak vele, hogy milyen terek esetében érdemes az erősebb és a halványabb árnyalatokat használni, esetleg ezek keveréke fogja megadni a maximális eredményt a szobafestés során.

Amennyiben azonban erre nem lenne lehetőség, a szobafestés ötletek könnyen tervezhetők az alábbi egyszerű tudástár segítségével is:

Gyerekszoba festés ötletek

A gyerekszoba esetében mindenképpen célszerű a bézs vagy világos sárga, esetleg a nagyon halvány almazöld vagy rózsaszín színeket választani, mindenképpen pasztell formában, hiszen hangulatot kölcsönöznek a szobának, de kevésbé vannak hatással a kicsikre, hiszen ők még sokkal intenzívebben érzékelik a színek hatásait, főleg az erős árnyalatokkal, és a jó színválasztás segít a gyerekek hangulatát megfelelő irányba befolyásolni. Például egy halvány almazöld vagy bézs mindenképp nyugtató hatással bír, még az erősebb színek, a narancs vagy a piros árnyalatok felpezsdítenek és nehezebben fog nyugodtan tudni pihenni a gyermek.

Kiszolgáló helységek szobafestés ötlet

A kamra, a műhely vagy éppen a mosókonyha festése esetében mindenképpen érdemesebb egy homogén, gyorsan javítható festésben gondolkodni, legfőképp a fehérben, hiszen jól látható ha koszolódik és esetleg szükségessé válik egy tisztasági festés, és keveset vannak szem előtt, látogató nem igazán tér be ezekbe a helyiségekbe, legtöbbször csak mi használjuk őket a mindennapi tevékenységek során. A falak színe ilyen szempontból nem releváns, a legésszerűbb, ha ezekben a helyiségekben a falfestés színét a funkció határozza meg, vagyis egyszerű fehér a legtökéletesebb választás.

Beltéri helyiségek falfestés öltetek

A szobafestés ötletek legtöbbször a beltéri helyiségek kapcsán merülnek fel, hiszen ilyenkor nézik meg a legtöbben, hogy másik milyen helyiséget milyen színre festenek, vagy kérik ki szakértők segítségét a festés tervezés – előkészítés során.

Persze elég nehéz általánosságban beszélni a színek hatásáról, hiszen egy külön pszichológiai szakág foglalkozik a színterápiával és színek hatásával, ami a falfestés során is ugyanúgy érvényesül, de általánosságban elmondható, hogy a piros szín energikus és szenvedélyes hatást kelt, főleg erős árnyalatában, emellett emelheti a pulzusszámot, azaz izgágaságot és nyugtalanságot okozhatnak, ezért a pihenésre szánt terekbe egyáltalán nem ajánlott. A kék szín hatására a víz és a friss érzet jut eszünkbe, ezért ez a hidegebb színtípus jól alkalmazható a stresszcsökkentésre és a nyugtatásra, vagyis legfőképp a fürdőszobák és pihenésre szánt terek színének alkalmazzák.

A lila színű falakat elsősorban a dolgozó terekbe javallott tenni, ahol a kreativitás és a munka figyelem szükséges, a zöld szín pedig természettel tölti meg a teret, vagyis nagyon praktikus olyan terekbe, ahol a feltöltődés és a pihenés a cél. A sárga szín mindenkit jobb kedvre derít, élénkítő, ezért kifejezetten jó hatással van a közösségi terekre, a nappali színének igazán jó választás lehet egy sárga árnyalat, persze a bútoroknak és berendezéseknek megfelelő árnyalatban. A barna szín erőteljesen nyugtat és vágykeltő, a kényelem és elegancia tükröződik benne, még a fekete szín a negatív érzelmi hatása miatt óvatosan használandó a belső terekben. Legfőképp kiegészítésként alkalmazható, hiszen gyönyörű kontrasztos terek hozhatók létre segítségével, más színekkel kombinálva.