A méltatlanul elfeledett lambériáról

A lambéria az elmúlt években elég erősen elkerüli a lakásfelújítás és ház renoválás során az emberek figyelmét, most azonban úgy érezhető, hogy kezd újra divatba jönni ez a  nagyszerűen használható anyag, mely akár kiegészítésként de önálló felület borításként egyaránt hatékony megoldást jelent. Egy lakásfelújítás esetén kifejezetten szép és hangsúlyos elemmé is válhat a lambéria a megfelelő tervezés és tökéletes kivitelezés esetén. Az idő előre haladtával pedig a lambéria festés újabb lehetőségeket kínál az átalakítás során vagy épp új hangulatkeltés gyanánt. A lambéria mint természetes burkolóelem ugyanis már rég kinőtte az egyszerű falburkolat szerepét, a továbbiakban pedig beszélünk arról, hogyan lehet a plafon a konyha vagy épp ha úgy hozza az élet a hálószoba természetes díszítő eleme, és hogyan lehet gyönyörűen alkalmazni az iroda díszeként egyaránt.

Amit a lambéria felhasználásáról tudni érdemes

Kezdetben vegyük végig hogy mit érdemes a lambériáról tudni. A kültér és beltér lefedésére vagy díszítésére egyaránt alkalmas anyagról beszélünk, mely fából készül és népszerűségét leginkább az időtállóságának és az éveknek való ellenálló mivoltának köszönheti. Nem roncsolódik ugyanis akár több év alatt sem, és a csavarodástól sem kell tartani az alkalmazása során. Be lehet vele vonni akár egy egész falat vagy falfelületet, de hajópadlóként is sokan használták az idők során, és talán mondható, hogy újra egyre nagyobb divatba jön a lambéria ilyen jellegű használata is. A szépen és igen esztétikusan csiszolt falapok kifejezetten esztétikusan mutatnak a falon, de ma már a lambéria díszítés sem ritka az egyedi stílusú lakásfelújítások esetében, legyen szó akár hagyományőrző, akár modern formában történő felhasználásról. A fa mindig melegséget és otthonosságot kölcsönöz a falfelület számára, de díszítőelemként kifejezetten magas eleganciát és szépséget sugároz, amit manapság már a modern belsőépítészet terén kihagyhatatlan elemként tüntetnek fel sok helyen.

A lambéria kifejezett előnye, hogy egyszer kell kezelni, nincs szükség az évek során a folyamatos felületkezelésre, tisztítása pedig kifejezetten egyszerű. A lambéria festése pedig rendkívül nagy lehetőségeket tartogat arra, hogy ne csak a fa természetes színével dolgozzunk a belső design során, így pedig még szélesebb körben nyílik lehetőség a lambériázás használatára. Kifejezetten jó hőszigetelő hatása és a falfelület hibáinak és egyenetlenségeinek eltakarása a legnagyobb előnye lehet sok esetben.

Hibák a lambériázás során

 

Abban az esetben, hogy ha visszanedvesedett fát használunk lambériaként és azonnal felhelyezzük a felületre, a lakkozás vagy lambéria festés során és egy esetleges fűtés esetén a páratartalom miatt a lambériázott felület nem, hogy szép egységes képet nem fog mutatni, de nagy valószínűséggel cserére is lesz szükség. Az azonnali használat tehát semmiképp sem javasolt, mindenképpen normál hőmérsékleten kell hagyni a felületet pár hétig, hiszen érdemes a normál klímához szoktatni a falat, hogy a lambériázott felület szép és tökéletes képet mutasson éveken át a jövőben. Ne kockáztassuk meg, hogy a lambériás felület felpúposodjon vagy cserére szoruljon már az elkészülés utáni napokban. Bízzuk a lambériázás feladatát szakemberekre, akik már tapasztalatukkal biztosítanak minket arról, hogy ne csak használható, de hosszú távon is gyönyörű felületet kölcsönözzünk lakásunk vagy falának, vagy egyes részeinek.

Modern díszítőelem és hagyományos falfelület egyben

A mai lakásdesign egyre többször használja újra a lambéria anyagát, mint új díszítőelem, teljesen elvonatkoztatva a sokak emlékében még elevenen élő hagyományos használattól. A régi időkben ugyanis a lambéria pusztán arra volt hivatott, hogy a falat védje és elsősorban a külső terekben használták leggyakrabban, az időjárás szélsőséges viszontagságai ellen. Manapság viszont a természetes fa anyagát sokkal színesebben és számos formában, számos anyaggal ötvözve használják, így pedig egy kifejezetten színes és ezer meg egy lehetőséget nyújtó díszítőelemként értelmezhetjük újra a lambéria fogalmát. Ötvözhetjük használatát más anyagokkal, akár téglával vagy márvánnyal, de gyönyörűen mutat a dekor beton mellett is, használatának ilyen értelemben pedig csupán a képzelet szab határt.

Tágas terekben vagy akár a kisebb felületeken is gyönyörűen mutat, lehet használatával és a lambéria festése segítségével akár elegáns, akár fiatalos vagy kifejezetten modern hatást kelteni, és számos stílust a helyiségbe varázsolhatunk segítségével. Manapság pedig már a legtöbb esetben teljesen elrugaszkodnak a használatot tekintve a vízszintes vagy függőleges használattól, kifejezetten különös hatást kölcsönözve ezzel a térnek, legyen szó akár teljes falfelület lambériával borításáról vagy részletekben történő használatáról.

 

Merjünk tehát újra nyúlni a lambéria tökéletes és számtalan formában használható anyagához, hiszen kifejezetten gyönyörű tereket és díszítéseket vihetünk ezzel akár otthonunkba, akár irodánkba. A felhelyezést pedig bízzuk szakemberre, így hosszú-hosszú éveken keresztül élvezhetjük gyönyörű és szemet kényeztető mivoltát és hatását, a lambéria festés segítségével pedig pillanatok alatt módosítani is tudjuk ezt, ha szükségünk lenne rá.