A két legnépszerűbb festékfajta

Az ember számára a lakásfelújítás egyik legegyszerűbb, talán a legkönnyebben kivitelezhető, mégis hatalmas eredményt mutató lehetősége a szobafestés és annak különböző módjai. Persze azért nem mondhatjuk azt sem, hogy ennek a felújítási formának nem lenne nehézsége, vagy ne kellene hozzá egy profi szakember,  aki pontosan tudja hogy mit hogyan kell előkészíteni és milyen anyagokat kell használni ahhoz hogy ne csak rövid, hanem hosszú távon, sok-sok éven keresztül akár gyönyörű eredményét élvezni lehessen a szobafestés eredményének, de igazság szerint hogy ha nem kell nagy faljavítási munkálatok elvégzésére időt és energiát, pénzt szánni, nagyrészt egyszerűen és gyorsan kivitelezhető ez a felújítás, méghozzá úgy, hogy akár teljesen új légkört és kisugárzást tud nyújtani a helyiség számára, legyen az akár egy iroda, akár egy lakás vagy egy ház bizonyos része vagy részei.

Attól függően hogy mennyire merünk bátran variálni a különböző lehetőségekkel a színek és formák terén, illetve mennyire merünk ötvözni technikákat, mondjuk a tapétázás és a szobafestés lehetőségeit, attól függően kaphatunk egyszerűbb és letisztult hatást, vagy akár egészen vibráló és energikus kisugárzást és érzetet a térben. Egy jó szobafestés segítségével akár teljesen át is alakíthatjuk a helyiségek és akár egy egész ház vagy iroda hangulatát, egyszerűen, gyorsan és viszonylag kis költségvetéssel, akár még a bútorok megtartása mellett is.

Olajfesték vagy diszperziós festék?

Természetesen iszonyatosan fontos, hogy az ember jó alapanyagokat használjon a falfestés és szobafestés során, hiszen ez nem csak azt határozza meg, hogy milyen hosszú időn keresztül élvezhetjük a szobafestés eredményét, hanem azt is, hogy a végső eredmény mennyire lesz esztétikus, mennyire lesz a szem számára tökéletes.

Persze rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a falfestés során, azonban két nagyon népszerű festékfajta között szoktak vacillálni az emberek, és sokszor nehézségbe ütközik a választás számukra. Mit mondhatunk el erről a két leginkább felkapott festékfajtáról?

Természetesen a kémiai hatásokat és felépítést háttérbe szorítva, hiszen vajmi kevés segítséget nyújtanak ezek az információk a választás során azt mondhatjuk el, hogy a diszperziós festék vizes bázisú, azaz vízzel lehet hígítani, ahogy elpárolog a víz, úgy szilárdul meg a festék, az olajfesték pedig egy kicsit nehezebben kezelhető festék fajta, hiszen nem vizes bázisú, így a száradás közben erősen irritáló anyagok szabadulnak fel, így kifejezetten korlátozottan lehet használni a falfestés során.

A társasház festés – tökéletes kivitelezés, gyors és gyönyörű eredmény?

Előnyök és hátrányok

A diszperziós festék és az olajfesték közötti választás úgy lehetséges, ha az ember ismeri annak minden előnyét és hátrányát. Természetesen egy jó festő szakember hihetetlen segítséget tud nyújtani ebben az ügyfelek számára, azonban a tervezés és gondolkodás során még nem beszélünk szakemberről, és ilyen szempontból fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mikor, milyen helyen milyen festéket érdemes vagy lehetséges használni.

A diszperziós festék használata során a vízbázisú forma iszonyatosan tág teret enged a használatnak a festés során, hiszen nem kerülnek a légtérbe a száradás során irritáló anyagok, mégsem csökken a fedőképesség azért, mert a festék vízzel hígítható, használatával pedig a rétegek alatt jobban szellőzik a fal. Azt is meg kell említeni azonban, hogy a diszperziós festék felületén keletkezett szennyeződéseket és foltokat sokkal nehezebb tisztítani, általában a végeredmény tökéletesítése érdekében szükség van egy tisztasági festés kivitelezésére. Persze ez a festék fajta sokkal olcsóbb mint az olajfesték, így nagy előnye még költséghatékonysága.

Az olajfesték korlátozottabb formában használható, hiszen az irritáló anyagok miatt nem minden helyiségben tudjuk használni falfestés során, vagy nem minden formában, hiszen ha van elég idő a helyiség szellőztetésére és kiszárítására, abban az esetben alkalmazható ez a fajta festék típus is, azonban mivel ez sok időt vesz igénybe, általában az ilyen helyiségekben nem kerül alkalmazásra ez a fajta falfesték. Ez alatt a festék alatt a fal korlátozottabban szellőzik, és drágább is mit a diszperziós festék, azonban sokkal könnyebb a rajta megjelenő szennyeződéseket és foltokat tisztítani. Éppen ezért általában olyan helyeken javasolt az alkalmazása, ahol a falfelület gyakrabban van kitéve mechanikus hatásnak, nagyobb az esélye annak, hogy elszennyeződik vagy koszolódik.

 

Természetesen a piacon ma már rengeteg féle falfesték kapható, éppen ezért nem szabad e két fajtára korlátozni a gondolkodásunkat egy lakásfelújítás során véghezvitt szobafestés esetén. Iszonyatosan fontos, hogy megfelelő szakemberrel tájékozódjunk a lehetőségekről és persze a kivitelezés során is kérjük egy ilyen profi festő segítségét, mert hihetetlen eredményeket tudnak már elérni a festékek, színek és formák kombinálásával. Merjünk bátran tervezni és használni ezeket a különféle falfesték fajtákat és az általuk nyújtott lehetőségeket a legtökéletesebb eredmény érdekében.